perjantai 18. maaliskuuta 2011

Se myyttinen oikea sukupuoli.

Ylen nettiuutisissa oli pari päivää sitten kiinnostava juttu valokuvanäyttelystä, jossa tyttöjen ja poikien rooleja puretaan valokuvan keinoin. Kuvissa sama lapsi on poseerannut sekä tyttönä että poikana, ja on aika jännittävää, miten jo noin nuoret tunnistavat selvästi tyttöjen ja poikien tavat olla. Tuo pitää kyllä päästä katsomaan.




Artikkelissa samaistuin aika voimakkaasti kohtaan, jossa valokuvaaja totesi, että "toisaalta oli sellaisia tyttöjä, jotka poseerasivat paljon rennommin poikana ja joille tytön rooli oli vähän vaikeampi." Itse en ollut mikään järin tyttömäinen lapsi ainakaan alakouluikäisenä. 90-luvulla oli onneksi grunge, ja tytötkin pukeutuivat revittyihin farkkuihin ja flanellipaitoihin eikä se aiheuttanut juuri ihmetystä. Haaveilin kyllä myös lyhyemmistä hiuksista (etenkin sellaisesta ihanan rumasta androgyynistä pottatukasta), mutta niihin ei kotona suostuttu. Useissa valokuvissakin ilmeilen melko poikamaisesti.


Pukeutumista ja ulkonäköä enemmän lapsuudessani on kuitenkin jäänyt mieleen se, miten sukupuolittunutta suhtautuminen lapsiin oli. Etenkin koulussa. Monesti varsinkin konservatiivisemmat opettajat katsoivat poikien säännönmukaista kohellusta läpi sormien, mutta tyttöjen paljon pienempäänkin metelöintiin puututtiin herkästi. Itse olin lapsena melko vilkas ja äänekäs, ja tyttönä oleminen tuntuikin usein vaikealta, roolilta johon ei millään tuntunut sopivan. Tuntui epäreilulta joutua ojennetuksi paljon joitakin toisia lapsia helpommin. Toivoinkin usein, että olisin syntynyt pojaksi. Opin feministi-sanan merkityksen viidennellä tai kuudennella luokalla, kun (mies)opettajani mielestä oli suurinta huumoria kutsua minua sellaiseksi. "Julianna kyllä nyt suuttuu tästä, mutta sanonpa vain, että naiset miehiä helpommin/ useammin/ harvemmin..." oli opettajani vakiotapa aloittaa joku melko sovinistinen vitsi tai anekdootti. Protestoin opettajani huonoa huumoria vastaan turhaan.


Pahimpia tyttöyden manifestaatioita olivat liikuntatunnit. Kolmannesta luokasta eteenpäin koulussa liikuttiin ryhmässä, jossa oli vain tyttöjä. Suurin osa liikunnasta oli tyttöjen lajeja (eli lähinnä voimistelua), joista en ollut järin innoissani. Talvella vein itsepintaisesti jääkiekkomailan jokaiselle luistelutunnille, mutta joka kerta se piti jättää pukuhuoneeseen tai kentän laidalle. Tunneilla taitoluistelin hokkareissa. Opettaja yritti painostaa, että josko seuraavalla kerralla ostettaisiin tytöille sopivammat luistimet, niin olisi liikuntatunneillakin helpompaa. Onneksi ei ostettu. Päällimmäiseksi jäi suuttumus siitä, etten saanut tehdä asioita vain, koska olin syntynyt tytöksi. Ja siitä, miksei opettaja toistuvista tivaamisistani huolimatta koskaan vaivautunut perustelemaan, mikseivät tytöt harrasta "poikien lajeja".


Jotkin tuon uutisen kommenteista tuntuivat melko käsittämättömiltä. Elän varmaan aika pahassa punavihreässä kuplassa, kun on vaikea tajuta, että on ihmisiä, joiden mielestä sukupuoli ei ole millään tavalla konstruktio, ja jotka tosissaan uskovat, että on jotkut luonnolliset tytön ja pojan roolit, jotka ovat kaikille samat. Ja että "se oikea sukupuoli" häiriintyy, jos pojalle pukee vaaleanpunaisen paidan päälle. Nuo kommentoijat ovat varmaan samoja, joiden mielestä heidän normeistaan poikkeava kasvatus voi aiheuttaa homoseksuaalisuutta. 


Jos minulla on joskus lapsia, niin toivon, ettei heidän tarvitse ajatella etteivät voi pukeutua tai käyttäytyä jollain tavalla vain sen takia, millaiset sukupuolikromosomit heillä sattuu olemaan. Ja toivon, etteivät noiden nettikommentoijien lapset ole heidän kanssaan samalla luokalla.

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Vaalit tulossa.


Eduskuntavaalit ovat ihan tosi kohta. Jännittävää ja pelottavaa. Vaalihulluus alkaa olla jo toden teolla päällä. Hulluus kulminoitui tällä viikolla, kun näin tänään Jani Toivolan kahvilassa, ja menin vain juttelemaan sille sen ehdokkuudesta. Minä. Juttelemaan. Tuntemattomalle.

No, se hulluudesta. Jos vielä mietit, ketä äänestää, katso suuntaa vaikka näistä:

- Kepan arvosanat eduskuntapuolueille niiden talous- ilmasto- ja kehityspoliittisten kantojen perusteella. 

- Polttiksen yhden kysymyksen vaalikone, jossa on listattu ehdokkaiden ja puolueiden ilmastolakikannat.

- Nykyisten kansanedustajien ydinvoimakannat.

- Animalian lista ehdokkaista, jotka tahtovat lopettaa turkistarhauksen.

Olen tehnyt aika paljon jo vaalikoneita, ja aika monessa on todella alkanut ärsyttää se, miten paljon ne korostavat nykyään yksittäisiä ehdokkaita puolueiden sijaan. Ylen oli ensimmäinen, josta näki ehdokkaiden lisäksi sen, mikä puolue sopii vastaajalle parhaiten. Ja mikä huonoiten. Pelkän henkilön äänestäminen eduskuntavaaleissa on vähän hölmöä, kun ei tää nyt mikään henkilövaali sikäli ole. On ihan turha äänestää sellaista ehdokasta, jonka puolueen kanssa ei ole samaa mieltä. Välillä kuulee ihan fiksujenkin tyyppien äänestäneen vaikka jotain keskustalaista nuorta ympäristöprofiililla kampanjoinutta ehdokasta, vaikkei muuten Keskustaa äänestäisikään. Parhaassa tapauksessa tyyppi ei edes tule valituksi, joten ääni meni vain puolueelle. Puolueelle, jonka linjoilla ei kovin vahvasti ole.

No, joka tapauksessa huhtikuussa päätät sää. Ja mää.





sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Mitä kuuntelin tänään.

PJ Harveyn uusi levy, Let England shake, on aika mieletön.


keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Päiväni naisena.

Tänään kävin katsomassa Tom of Finland -retrospektiivin ja Logomon muun tarjonnan Katan kanssa, kieltäydyin kadulla keskustalaisten jakamista ruusuista, enkä leiponut. Tänäänkään.




Naistenpäiväkin on kyllä jo ällöttävän karnevalisoitunut. Esimerkiksi Pete Suhosella on Cityssä hyviä pointteja siitä, miten naistenpäivä omalta osaltaan nykyään tuppaa vain vahvistamaan hallitsevia stereotypioita naiseudesta, eikä millään tavalla edistä tasa-arvoa. Itsekin keskittyisin kukkien saamisen sijaan niihin oikeisiin tasa-arvo-ongelmiin. Vaikka niitä tulisikin kivemmistakin paikoista kuin keskustalaisilta sediltä.

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Hampparipäivä

Oli niin hyvää ruokaa, että oli pakko ottaa kuva. Tai oikeastaan Aleksi otti. Kuvassa poseeraavat siis tofu-avokadohampparit, paistetut kikherneet, sienet ja kesäkurpitsat.



lauantai 5. maaliskuuta 2011

Kansallinen kulttuuritalolla

Olen edelleen sitä mieltä, että keikoilla pitäisi seistä pituusjärjestyksessä. Koska olen pätkä, jouduin pakenemaan ihan keikan alussa kauas katsomoon, sillä maksettuani bändin näkemisestä halusin nähdäkin sen, enkä edessä seisseen hujopin selkää. 


Edellämainittu poukkoilu vähän söi keikkafiilistä, mutta joka tapauksessa The National oli taas mitä mainioin. Akustinen Vanderlay crybaby geeks -yhteislaulu oli ihan mahtava lopetus. Onneksi tajusin olla ottamatta videota, kun lauloin itsekin mukana. Tässä siis vai kuva, ei videota.


Nuo joutsenet olivat aika hienot ja pelottavat.